Branns sterkeste stall på mange år!

Ta en titt på laget Brann tok sølv med for to år siden, ta en titt på stallen i fjor og sjekk laget de har per dags dato. Spør du meg er Brann styrket, og de har kanskje det beste laget siden 2008. Jeg analyserer Brann sitt lag og avslutter med hvor jeg tror Brann ender i år. Jeg tror dette blir en meget gøy sesong! 

Analysen

Gjert Moldestad analyserer årets Brannlag. Også på trykk i d12m. Ønsker du å lese flere artikler fra den 12 mann? Du får bladet i posten som medlem i Bataljonen. 

Branns sin stall er komplett i så godt som alle ledd, og der en kan stille flest spørsmålstegn (spissplassen)er det kanskje litt flere spørsmål ute og går enn man egentlig trenger å stille seg. Skålevik har vist han kan levere i OBOS, og Brann er dessuten på utkikk etter en spiss som kan styrke lagetBrann har jobbet godt dette overgangsvinduet, faktisk har de jobbet godt og systematisk hele 2017. Lenge var jeg skeptisk og utålmodig. Jeg følte at de dårlige nyhetene kom oftere og oftere, mens løsningene lot vente på seg. Men heldigvis har Brann gjort en god jobb med stallen. Men det har nok ikke vært lett for Soltvedt og hans kompanjonger å få kabalen til å gå opp. Mange spillere har signalisert at de ikke ønsker å bli, og samtidig har Brann fått kritikk for at de spiller kjedelig fotball, og at de ikke satser nok på ungdommen. Det er en vanskelig knivsegg å balansere på, det å bruke talenter og innbyttere nok, samtidig som en må ta nok poeng. Legg til at mange har sutret fordi underholdningen ikke er god nok, og du har en tøff jobb. LAN og Soltvedt har likevel kjørt sitt løp og holdt seg til sin plan. Det ser på mange måter ut til at planen har lykkes, og det er de som kan «le sist».

Brann har kommet enda sterkere ut både på papiret men også som klubb. Brann har sikret seg kontraktsforlengelser med viktige spillere som Haugen og Grønner. I tillegg har de fått på plass den enormt dyktige spilleren Gilbert Koomson. Brann har i mine øyne ikke hentet en spiller på et så høyt nivå, siden tiden hvor de hadde penger å handle for og kunne velge på øverste hylle. Koomson kan bli en av Branns viktigste og beste spillere på mange år. Hvis du ikke har sett så mye til han eller fått med deg hva han er god for kan du bare begynne å glede deg. Videoen under er en liten smakebit. Brann har også sikret seg om mulig en enda bedre keeper enn Piotr Leciejewski. Brann har en startellever som er meget solid, og laget som skapte nest flest mål i fjor, kan kanskje tillate seg å spille enda mer offensivt enn de har gjort tidligere.

Branns svakeste lagdel er likevel angrepet. Der er de nok litt svekket fra i fjor, spesielt fordi Orlov jobbet konstant. Hva LAN gjør her er usikkert, og kan skape utfordringer for Brann. Det kan nok være grunnen til at Brann kikker seg om etter en ny spiss. En annen utfordring er å holde gjengen blid og fornøyd. Mer om det under «benken» avsnittet.

https://www.vgtv.no/video/141309/koomson-med-perlescoring-og-hat-trick-da-sogndal-knuste-viking

Keeperplassen 

Verdens beste keeper ville hjem til Polen. Piotr Leciejewski har vært meget viktig for laget og har med sine evner sikret Brann mange poeng opp gjennom tiden. Men han har også hatt mangler, spesielt i fotarbeidet. Å miste Piotr kunne fort blitt et stort tap for Brann, for de hadde verken erfarne nok keepere i stallen, ei heller nok keepere om noen skulle bli skadet. Men Brann har løst situasjonen mesterlig, med et lite snev av flaks. Brann hadde en smart plan for valget de tok seg, og det er ikke tilfeldig at Samuel Sahin-Radlinger ble signert. LAN sin plan er at fotarbeidet til en keeper skal være en viktig del i flere faser i spillet. Er Brann presset høyt kan en keeper som takler å ha ballen i bena fungere som en ekstra midtstopper. Han kan også tillates å spilles tilbake til mye mer enn Piotr kunne. I tilleg kan han komme med pasninger eller kast som kan skape overganger. Det så vi i treningskampen mot Viking. Det blir spennende å følge med på Radlinger. Det er en grunn til at Hannover hente han til klubben sin i utgangspunktet den gangen de gjorde det, de så noe i han. Brann har også et av landets store keepertalenter på benken i Pettersen. Han bør få spille litt i år. Ingen fotballspillere kan gå fra å være et talent til klasse om de ikke får spille. Skal Brann vise «verden» at de er en klubb som fostrer opp talenter, må de også gi talentene nok tid på banen.

Forsvaret

Nouri ville hjem til hovedstaden og satte Brann i en vanskelig situasjon. Amin har vært en av Branns mest solide spillere siden han kom til Brann. En spiller som aldri leverer en dårlig kamp, og som aldri er skadet. Nouri er nok en drømmespiller for enhver trener. Men han var misfornøyd på slutten, og begynte å krangle med Branns sportssjef. Spør du meg kan spillere som ikke trives og som skaper dårlig stemning bare få lov å dra. Nouri kledde seg i VIF-drakt og skal snart tilbake Bergen for å høste pipekonsert. Brann fikk på plass erstatter i Teniste. En mann som er like arbeidsom og skadefri som Nouri. Men som jeg mistenker er litt mindre karismatisk og mer konfliktsky. At han i flere år har herjet på høyresiden sammen med Gilbert er jo helt perfekt.

Midtstopperne i Brann er fortsatt like solid som de alltid har vært, og venstreback Kristiansen det samme. Forhåpentligvis klarer Brann å beholde han et par år til, for han er en meget god venstreback. Grønner bør også få mere spilletid i år. LAN kan og bør bli flinkere til å bruke spillerne som er på benken i kampene. Grønner bør få starte flere kamper i år, og bør få komme innpå i mange. Han er en fremtidig Brannkaptein, og da må vi bruke han allerede nå. Her har du et arbeidspunkt Lars Arne. Lytt til meg på dette. Vi skal heller ikke kimse av Viðar Ari Jónsson. En solid back som allerede har fått spille landslagsfotball for en nasjon langt bedre enn Norge, nemlig Island. Han kan i tillegg spille både venstreback og høyreback. Så Brann har solide spillere og solid backup. Gilli er også et spennende valg som høyreback.

Midtbanen og vingene

Fredrik Haugen har akkurat signert ny kontrakt med Brann. Mange tenkte nok at han var ferdig i klubben, og at det bare kom til å handle om han drar i vinter (for en overgangssum) eller i sommer når den forrige kontrakten gikk ut. Ingen av delene skjedde, og mannen som var en av Eliteseriens beste midtbanespillere i fjor, skal være i klubben i flere år til. Det er viktig ikke bare for laget men også for moralen og signalet utad. At en lokal gutt med skarre-r som har vært i klubben i flere år som talent, nå blir værende er viktig for Brann. For det er flere talenter i denne byen. De får med seg hva som skjer. Det samme gjør folk utenfor klubben. Nå er talentet blitt kvalitet, og Brann skal få glede av det i en periode til. Det er flott!

Sammen med ryddegutten Sivert og ballvinneren Barmen er Brann meget solid sentralt i banen. Brann har også et skummelt våpen på vingene. Vi så hva Vega kan få til i fjor, og skulle Braaten finne tilbake til formen han hadde 2017 har Brann et luksusproblem. For da har vi flere vinger som er god nok til å spille enn det er plass til. På høyresiden kommer Gilbert og Teniste til å jage så ofte det er overhodet mulig. Jeg tror vi skal forbedrede oss på mange lekre overganger og mange assists fra den siden i år.Vega, Braaten, Marengo og Gilli må nok kjempe om venstrekanten — høyresiden er opptatt.

En annen sterk kvalitet på Branns midtbane er at den skaper mål. Det er fordi laget har mange gode avsluttere og folk som kan skape målfarlige situasjoner. Barmen kommer til å score mange slik han gjorde i fjor, og det tror jeg Koomson kommer til å gjøre også. Haugen kommer til å skape sjansene og å legge de viktige dødballene. faktisk er Wormgoor og Grønner også gode spillere på dødballer.

Brann har også flere spennende spillere i bakkant som kan komme innpå og bidra med noe nytt, og som kan erstatte noen ved skader eller karantener. Branns midtbane er muligens en av de beste i Eliteserien i år.

Angrepet

Det er helt ikke uten grunn at det er her folk er mest skeptisk. Spissen som spilte mest i fjor er forsvunnet, og Branns forsøk på å finne en ny spiss har ikke fungert så langt. Søderlund var lenge aktuell men gikk heller til snurrebartene. Molde snappet Daniel Chima Chukwu foran nesen til Brann. Men Skålevik som var på utlån til Start i fjor viste at han vet hvordan han skal score mål. Jada, det er litt lettere å score mål i OBOS-ligaen, men vi vet at det kan være ganske mange vanskelige kamper i den ligaen også. Dessuten er det mange eksempler på spillere som har gjort det bra i 1 divisjon og like bra i Eliteserien.

Skålevik er spissen Brann bør satse på. Han fortjener å få tillit. Børven har dessverre vist at han ikke fungerer helt i LANs formasjon. Han bommer også litt for ofte på mulighetene han har fått. Skal du være spiss må du evne å avslutte når du har sjansen til det, og du kan ikke brenne så mange sjanser som Børven har gjort. Angrepet til Brann er nok det svakeste kortet, men det kan også fort vise seg å ikke bety så mye. Brann scoret nest mest mål i fjor, og når alt kommer til stykket, så spiller det ingen rolle hvem som scorer så lenge man scorer. 

Benken

Brann har gjort en god jobb med å forsterke lagdelene når spillere er ute.Pettersen er en god keeper som kan komme innpå om behov. Grønner en kanskje så god at han ikke fortjener å bli plassert der. Jonsson kan spille back på begge sidene, og på vingene har du Marengo, Vega  og Braaten med sterke kvaliteter. Det er også flere spennende unggutter som helt sikkert ønsker å bite fra seg. Faktum er at Branns benk har såpass mange gode spillere at det nesten er like mye arbeid med å holde folk fornøyd. Stalldynamikken er viktig å ivareta, og fotballspillere som ikke får spille fotball kan fort bli misfornøyd. Det kan igjen bringe inn uro og negative elementer i garderoben. Skal LAN holde folk fornøyd bør han gi flere spillere spilletid, enn han gjorde i fjor.

Tabelltips:

Jeg tror Brann kan kjempe om medalje i år. Men da må ting fungere optimalt. Men realistisk tror jeg nok topp 5 er mest sannsynlig. Rosenborg blir nok dessverre alt for sterke, så 1 plassen går til dem. RBK har betraktelig mer penger enn alle andre klubber, det så vi når de kunne cashe ut titalls millioner på spillere i fjor. De kommer garantert til å gjøre det samme om noen skulle utfordre dem på tabellplasseringen i år. Strømsgodset var solide i høst, og de kan nok bli sterke i år også. Samme med Molde, Sarpsborg og VIF. Brann kan klare medalje om de klarer å skape nok mål, og om de klarer å stenge igjen for motstanderne.

Jeg tror dessuten at denne sesongen blir veldig gøy å følge med på. Brann kommer til å underholde, og de kommer til å få mange nydelig mål. Vi kommer også til å få se lekre pasninger, herlige taklinger og nydelig redninger.

Har du ikke kjøpt partoutkort enda, anbefaler jeg deg å gjøre det. Plutselig er det utsolgt!

https://brann.ticketco.events/e/partoutkort_2018