Brann Bataljonen Bergen

Forumoversikt => Brann => Topic started by: Brann patriot on May 18, 2015, 23:59:09 PM

Title: ?konomi - SKB
Post by: Brann patriot on May 18, 2015, 23:59:09 PM

Det snakkes mye om Brann sine problemer, men få nevner økonomi. Ser man på årsrapporten for 2014 ser det mildt sagt stygt ut.

På den positive siden så økte man inntektene fra 123 MNOK til 127 MNOK. ?kningen er noe større enn økningen i driftskostnadene, noe som gjør at driftsresultatet øker fra 8,2 MNOK til 9,1 MNOK.

Driftsresultatet er etter avskrivninger (anleggsmidler som blir avkrevet over tid- regner med at brorparten av dette er stadion). Det interessant er at om vi plusse på avskrivningene så har Brann faktisk en kontantstrøm på 26 MNOK (meget bra). Dette er midler man kan bruke til å kjøp spillere, vedlikeholde stadion og f.eks betale gjeld. Usikkerhetsmomentet er hvor mye vedlikehold stadion krever. I regnskapet antar man 16,9 MNOK ?? Det er dog mulig dette er et for høyt tall, noe som gjør at kontantstrømmen er bedre enn driftsresultatet.

Selve driften går altså bra. Problemet er gjeld som skal betales. Renter for 2014 ligger på 8,2 MNOK, noe som gjør at resultatet før skatt ender på 1 MNOK. Ikke mye å skryte av m.a.o.
Hadde Brann vært gjeldfri kunne vi altså investert mellom 8-17 MNOK i året på nye spillere. Det kunne blitt en toppklubb av slikt.

Problemstillingen er at Brann p.t. har en EK på i overkant av 30 MNOK, mens gjelden er på 211 MNOK ?? Dette er altså en sportsklubb som er ekstremt belånt. Om vi antar at gjelden har en nedbetalingstid på 20 år, så skal vi altså betale 10,55 MNOK i året til nedbetaling, og i tillegg kommer 8 MNOK i renter.
I praksis har altså Brann ikke penger til å kjøpe nye spillere uten hjelp, hvis man skal fortsette å nedbetale på gjelden.

Hva skjer så for 2015 når man må regne med at inntektene faller ytterligere? I 2014 hadde Brann 2 MNOK på hånden i kontanter, og supporterne skriker etter spillerkjøp? Her kjører man russisk rulett med egen økonomi. Er det slik at Brann faktisk kan gå konkurs? Svaret er faktisk ja. Det ser ikke lyst ut og jeg tørr ikke å tenke på hva som skjer om Brann fortsetter å spille i Obås ligaen. Vi snakker her om en potensiell bombe ala Lyn. Hadde gjelden vært på 50 MNOk så skulle man nok alltid funnet partnere for å redde klubben, men er er altså gjelden på svimlende 211 MNOK.

Med tanke på spillet i det siste er jeg meget bekymret, og jeg håper Brann sakte men sikker klarer å redusere dyre spillerlønninger ?? Det vil si at Huseklepp, Demidov o.l. må gå, og yngre krefter fra egen stall + Obås ligaen må inn. For at Brann skal bli en stabil toppklubb må man i første omgang ha et solid økonomisk fundament, og det har ikke Brann p.d.d.

Fremtiden blir spennende for alle som holder med Brann.
Title: Sv: ?konomi - SKB
Post by: Xminator on May 19, 2015, 04:37:58 AM
Så løsningen din er at Brann skal bli enda dårligere sportslig? Roald kjørte denne strategien fra 2008 etter at han ble ydmyket som geni på overgangsmarkedet. Det var ikke måte på hvor billige de gode spillerene skulle bli når også de andre klubbene merket finanskrisen. Og talentene de kan selvsagt vedtas gode nok.

Nå sitter vi med tidenes dårligste tabellplassering, og en haug lokale talenter på lag og i A-stall. Det er en sammenheng.

Det er også en sammenheng mellom sportslig resultat og økonomisk resultat.
Gjelden bundet i Stadionbygget. Om Brann skal være konkurransedyktige med den gjelden som er nå, så må man ha 150 millioner eller mer  i året. Under det og det blir kutt-kutt-kutt for å få ting til å gå opp.

La oss si Mohn har brukt 10 millioner i året på oss siden Roald kom til klubben. 80 millioner (det er mer...). Slik pengene er gitt har de gått med litt og litt til å betale renter til banken. Om de pengene hadde kommet i en samlet sum, med formål å betale ned gjelden, så hadde Brann nærmet seg en Mohn i året i økte frie budsjettkroner. Uavhengig av om det hadde kommet mer penger i år, eller til neste år eller ...

Punkt en for uhjelp til Brann er å bli kvitt gjelden. Punkt to er å sikre inntekter ut over sponsorkroner og kampdagsomsetning. Dette krever ny stadion.

Jeg er ikke spesielt optimist for at vi får se ett Brannlag i toppen de neste 20 årene. Det ble gjort for mange tabber i forvaltningen av gullsesongen og Brann er ikke i nærheten av å være noe nummer 2 lag i Norge akkurat nå. Og Brann tåler neppe å være noe heislag i 20 år mens klubbens gjelde betales ned.
Title: Sv: ?konomi - SKB
Post by: Ricky on May 19, 2015, 07:07:08 AM
Quote from: Brann patriot on May 18, 2015, 23:59:09 PM

Det snakkes mye om Brann sine problemer, men få nevner økonomi.


Vi har en 83-siders tråd gående her: https://www.bataljonen.no/forum/index.php/topic,7915.0.html
Title: Sv: ?konomi - SKB
Post by: ostraume on May 19, 2015, 07:43:26 AM
Quote from: Xminator on May 19, 2015, 04:37:58 AM
Så løsningen din er at Brann skal bli enda dårligere sportslig?


OM jeg ikke husker feil så var din strategi fra 2008 å innfri Helstad sitt krav om 5 millioner i årslønn og Hanstveit sitt krav om drøye 3 mill i året.
Title: Sv: ?konomi - SKB
Post by: Brann patriot on May 19, 2015, 09:07:48 AM
Nå er jeg ikke helt enig i at RBH sparte seg til fant. Problemet til Brann er vel heller at de har brukt alt for mye penger på spillere som ikke holder mål. De spillerne de har truffet på (Austin f.eks), kostet jo fort 10 MNOK, og ble vel neppe særlig gevinst. ?konomien til Brann er skakkjørt, og så lenge den er det, så vil Brann aldri kunne bli et stabilt topplag. Vi kan selvfølgelig være heldige av og til, slikt skjer.

Videre liker jeg at du trekker frem følgende «Det er også en sammenheng mellom sportslig resultat og økonomisk resultat». Nå er det vel strengt tatt slik at sammenhengen i beste fall er omvendt proporsjonal. Jo mer penger Brann har brukt de siste årene, jo dårligere har det faktisk gått. I Tippeligaen er faktisk ikke korrelasjonen mellom penger brukt og tabellplassering særlig sterk.

Brann får i dag minst poeng ut av hver krone investert. Er det ikke tide på at Brann også kan klare å få solid output ut av input, eller har vi gitt opp dette helt?

Ta en titt på dette, noe å strekke seg etter:
https://decorrespondent.nl/2607/How-data-not-humans-run-this-Danish-football-club/230219386155-d2948861

Jeg forstår veldig godt at man ønsker at Brann skal pøse penger inn i nye spillere, for å igjen bli en toppklubb. Poenget mitt er at dette ikke er forenelig med Brann sin økonomi. Brann er egentlig «teknisk konkurs», og i obligasjonsmarkedet ville gjelden blitt karakterisert som «junk».  Man må gjerne gamble ved å kjøpe noen flere etablerte spillere og rykke opp, men da må man også være villig til å ta konsekvensen ?? Og den kommer, merk mine ord. Her blir det redningsaksjon. Når er mer usikkert. I utgangspunktet kan det ta alt fra 3-7 år.
Title: Sv: ?konomi - SKB
Post by: Gulløl on May 19, 2015, 11:10:53 AM
Eneste fornuftige for å få en løsning på kort og mellomlang sikt er å be Trond Mohn slette gjelden på 211 MNOK. Tror ikke han seier nei til dette om det blir presentert på en skikkelig måte av personer han har/får tillit til og har tro på. En bedre måte at han sletter gjelden en at han gir klubben 15-20 millioner i nødhjelp i årene fremover for at klubben skal overleve og unngå konkurs. Dette kan også være en fin måte for han å avslutte sin engasjement overfor Brann og bygge det fundamentet som gjør at klubben blir 100 % selvhjulpen og får frigjort midler som kan gjøre at klubben kan klatre opp igjen til toppen av norsk fotball.

?sane fikk f.eks. 220 MNOK kroner til Myrdal Idrettspark i mars (ved god hjelp av også RBH). Har klokketro at dyktige Vibeke Johannesen(som nå ser ut til å gå inn som toppsjef på permanent basis) kan få Trond Mohn til å slette Brann sin gjeld. Denne dyktige damen kan klare å opparbeide en tillit til Bergens rikeste som kan gjøre at dette blir en realitet. Vår nye styreleder Eivind Lunde som har samarbeidet med Trond Mohn gjennom Hardball tror jeg også er interessert i en slik løsning og kan også bidra i en dialog overfor Trond Mohn.

Som "Brann patriot" skriver i åpningsinnlegget kan Brann investere mellom 8-17 MNOK i året i nye spillere om klubben blir gjeldsfri. Med en dyktig sportssjef og speider og god forvaltning av midlene kunne Brann med dette i løpet av to tre år kommet helt opp i toppen av norsk fotball og konkurrert med Molde og Rosenborg om de beste spillerne. Stadion tribunene kunne fylles igjen og inntektene økes kraftig.

Trond Mohn har planer om å gi bort det meste av formuen sin mens han fremdeles "er oppgående" forstår jeg. F.eks. solgte han fem tankskip for 295 millioner dollar i januar(2200 MNOK). I den forbindelse sa han til DN at salgsinntekten skal gis bort til gode formål uten føringer på bruken av dem.

Trond Mohn har det siste halvåret økt tempoet i utdelingen av midler (i forbindelse med alder og helse ?). I tillegg til 211 MNOK til ?sane i mars gav han 300 MNOK til Tromsø forskningsstiftelse i januar. I desember i fjor gav han 1000 MNOK til Bergens Forskningsstiftelselse. Han er fremdeles god for ganske mange milliarder i formue. Trond Mohns formue ble for en tid tilbake estimert til 8000 MNOK av Kapital.

I intervju med VG i desember i fjor i forbindelse med ovennevnte gaven til Bergens Forskningsstiftelselse sa han blant annet følgende til VG(to klipp):

Klipp 1:
Jeg kommer til å gi mye mer i tiden fremover. Det er en stor glede å gi, og jeg oppfordrer andre velhavende til å gjøre det samme.

Klipp 2:
?? Du vil kanskje bidra med midler til Brann for å fikse på det?
?? Ja, byen er Bergen og laget er Brann, så jeg må nok hjelpe til. Jeg får høre litt hva de ber om.


Tror rett å slett Brann er for beskjeden overfor Trond Mohn, en kan være for forsiktig. Initiativet må komme fra Brann. Stoltheten må legges bort. Klubben må reddes og bygges opp igjen. Trond Mohn tror jeg er positiv. Sletting av gjelden til Brann er ikke bare en gave til klubben men til byens mentale helse. Status nå er at byen blør, innbyggerne gråter og pasienten Brann ser ut å bli på intravenøs ernæring i mange mange år fremover.