Før kampen: Brann – Stabæk

 

Vi fortsetter vår presentasjon av Branns neste motstander, og lørdag 21. april er det Stabæk som står på motsatt banehalvdel når Brann går for sin tredje strake hjemmeseier i 2018, og med en potensiell serieledelse (om enn kun til søndag) som gevinst ved tre poeng.

I 2017 endte Stabæk på 9. plass på tabellen, med grei margin til lagene som rykket ned, men også et godt stykke opp til topplagene. Året i forveien kom bæringene på 14.  plass og måtte derfor ut i kvalik. Der ble Jerv slått Jerv 2-1 sammenlagt da. 2015-sesongen endte med en imponerende bronsemedalje for Stabæk. Årets sesong har startet med tre uavgjortkamper og ett tap for Stabæk sin del.

Stabæk Fotball er en klubb som ble etablert alt i 1912, men det var først fra midten av 1990-tallet at Bærums-klubben for alvor begynte å gjøre seg gjeldende i toppen av norsk fotball. Siden da har det vært en rekke minnerike kamper mellom Brann og Stabæk, vi lister opp:

– 1997: Siste serierunde på Nadderud, Brann vant 1-0 og sikret med det sølvet. Dette er trolig en av få kamper i Norge hvor andelen hjemme- og bortesupportere på kamp har vært bortimot 50/50.

– 2000: Stabæk – Brann 7-1…

– 2001: Brann – Stabæk 2001 8-1.  En betraktelig kjekkere kamp. Petter Furuseth-Olsen, Raymond Kvisvik, Azar Karadas, Thorstein Helstad og resten av Brann-laget var i storslag. Branns største seierseier på 2000-tallet.

– 2004: Semifinale i cupen. Idar Vollvik fikset privatfly for Raymond Kvisvik og Jan Tore Ophaug, slik at de to både skulle få være med å bidra til finalebillett og rekke potensielle fødsler i Bergen. Brann vant 3-1 etter ekstraomganger, og Kvisvik og Ophaug fikk i pose og sekk.

Men den viktigste kampen for Brann, som også har involvert Stabæk, er ikke et oppgjør mellom lagene, men fant sted høsten 2007. Stabæk var laget som lengst holdt følge med Brann den høsten, men da Bærums-laget tapte mot Viking i Stavanger 22. oktober 2007 var Branns første seriegull på 44 år et faktum.

Året etter var det Stabæks tur til å løfte seriepokalen, og hvem var motstander da gullet deres i praksis ble sikret? Sportsklubben Brann selvsagt.

Fjorårets hjemmekamp mot Stabæk ble en festkamp fra Brann sin side. Rødtrøyene spilte strålende fotball, vasket gulvet med bæringene og vant overbevisende 5-0. Målscorerne i den kampen var Daniel Braaten, Amin Nouri, Bismar Acosta, Deyver Vega, i tillegg var gjestene rause nok til å sette en ball i eget nett.

Av spillere som har spilt for begge klubber kan vi nevne navn som Bjørnar Holmvik, Petter Furuseth-Olsen, Tomasz Sokolowski, Martin Andresen og ikke minst Bjarte Haugsdal. I tillegg spiller vår tidligere kaptein Vadim Demidov for Stabæk nå.